Vormsel, lentefeest, mooie traditie; waarover gaat dit eigenlijk?

Mei is traditioneel de maand van communiefeesten. Een vormsel krijgen staat voor het bekrachtigen van het doopsel en dus de hernieuwing van de kracht van de Heilige Geest om het christelijke geloof te belijden. Voor wie niet kiest voor deze of een andere religie is er het lentefeest: het doorgeven van de waarden van vrijzinnigheid, met alle waarden en principes die hieraan gekoppeld zijn.

In al deze strekkingen ligt de leeftijd van de kinderen niet toevallig rond 6 en 12 jaar. Voor de jongsten breken de ‘jaren van verstand’ aan, de oudste kinderen beginnen aan de jongvolwassenheid.

Van oudsher waren er grotendeels vijf grote overgangen in een leven: geboorte, volwassenheid, huwelijk, ouderschap en overlijden. Iedere religie en gemeenschap vulde deze stappen op eigen manier in. De laatste eeuw is onze manier van leven en religie beleven snel en voor velen grondig veranderd.

Het bewust beleven van deze overgangen heeft hierbij aan waarde ingeboet. En dat merken we: kinderen kiezen voor een ‘feestje’ en ‘cadeaus’ en weten soms niet wat de meer diepliggende betekenis van het feest is, en niet alleen de kinderen, ook de volwassenen.

En dat is jammer, want stilstaan bij belangrijke momenten in het leven maakt je leven, je groei, je verbinding met jezelf en anderen veel intenser.

Kijken waar je vandaan komt, hoe je ouders je hebben opgevoed, de waarden en principes ervan horen bevestigen, zodat je bewust kan kiezen om deze waarden mee te uit te dragen of een andere weg te zoeken, te vinden, te kiezen, is waar het in deze momenten over gaat.

Een weg vinden die past bij je talenten, je intuïtie aanscherpen naar je eigen beleving, je innerlijke kompas ontdekken en leren kalibreren. Met interesse luisterend naar volwassenen die het pad voor jou liepen, en tegelijk ogen en oren hebben voor vernieuwing en verandering.

Dat is de boodschap van het volwassen worden. Dat is de overgangsrite naar volwassenheid: een prachtig cadeau waar je zelf én de wereld rijker van wordt.

Proficiat met je feest, geniet ervan: ouders én kinderen!

Tatiana Demesmaeker

Meer weten? Klik hier